Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 29 september 2015

D66 bezorgd over verkeersveiligheid in Haren Noord: laat buslijn 51 voorlopig niet rijden

De fractie van D66 is niet gelukkig met het plan van de gemeente en het OV-bureau Groningen Drenthe om buslijn 51, de lijn Haren-Assen, aan het einde van het jaar te laten rijden door Haren-Noord. De bus rijdt nu via de Rijksstraatweg. Het idee is dat een (grote gelede) bus via de Dilgtweg, Oosterweg, Kerklaan en de Kromme Elleboog naar het station in Haren rijdt. Dan verder gaat via Onnen. D66 vindt dat de verkeersveiligheid ernstig in het geding komt, zeker nu het Zernike College in Haren haar deuren heeft geopend. Ruim 2000 leerlingen fietsen dagelijks van en naar school door dit gebied. Daar rijden toch al veel auto’s, zeker tijdens de spitsuren. In het gebied Haren-Noord staan immers twee basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs.
Na de opening van het Zernike College aan de Kerklaan is goed duidelijk geworden dat verkeerskundige aanpassingen nodig zijn ten behoeve van de verkeersveiligheid. Gelukkig heeft de gemeente tijdens de ochtendspits verkeersregelaars ingezet. Zo verloopt in die periode de verkeersafwikkeling beter op het kruispunt Kerklaan-Molenweg-Kromme Elleboog. Maar daarmee is het probleem niet opgelost; de situatie is nog verre van ideaal en veel ouders maken zich terecht grote zorgen over de veiligheid van hun kinderen. D66 vindt het geen goed idee om door deze intensieve verkeersstromen ook nog eens een bus te laten rijden.

Zolang er geen totaaloplossing voor de verkeerssituatie in Haren Noord is wil D66 dat de bus niet gaat rijden. De leerlingen die per bus naar school willen komen, zullen nog even moeten lopen vanaf de bushalte aan de Rijksstraatweg. D66 heeft maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een voorstel ingediend in de vorm van een motie, mede ingediend door het CDA en GHV. Hierin wordt het college van Haren opgeroepen de bus pas te laten rijden als er structurele oplossingen zijn getroffen voor een veilige verkeersafwikkeling in Haren-Noord. De motie werd aangenomen.
Haren 28-09-2015