Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 november 2016

Woonlasten ook in 2017 veel hoger met Groningse tarieven

Ondanks een verhoging van het OZB-tarief in Haren, met 7,9%, blijft het tarief van de gemeente Haren lager dan dat in Groningen. Voor de eigenaren en gebruikers is het verschil zelfs nog groter geworden: was het tarief van Groningen in 2016 bijna het dubbele van dat van Haren, in 2017 is dat ruim het dubbele.
Voorstanders van herindeling proberen de verschillen voortdurend te maskeren door te spreken van de gemiddelde woonlasten. In Haren is de waarde van woningen gemiddeld 100.000 euro HOGER dan die van de woningen in Groningen. Logisch dat Harenaars gemiddeld dan wat meer betalen dan in Groningen. Maar wie zich daardoor zand in de ogen laat strooien, komt na herindeling bedrogen uit. Want heb je een huis in Haren dat 300.000 euro waard is, dan betaal je met het tarief van Groningen 33 euro meer.
Ook voor het verwerken van het huisvuil ben je in Groningen een stuk duurder uit. De rioolheffing is er weer minder.
Een zeer onaangename verhoging van de lasten wacht hondenbezitters. De hondenbelasting in Groningen is fors en stijgt met elke volgende hond.
Ondernemers zal helemaal de schrik om het hart slaan: de tarieven voor OZB op niet woningen zijn in Groningen flink gestegen.

In de bijlage een overzicht van de tarieven en een aantal voorbeelden. Wie wil kan voor de eigen situatie uitrekenen wat de aanslag ongeveer zal worden na herindeling met Groningen:  vergelijking-woonlasten-haren-groningen-2017