Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 februari 2017

Speeddaten met zorgaanbieders

Speeddaten

Op 14 februari konden de raads- en commissieleden in het gemeentehuis kennis maken met de aanbieders uit het Sociaal Domein en ze bevragen over transitie en transformatie. Twee termen die aan moeten geven hoe de veranderingen in zorg, werk en inkomen hun weg moeten vinden. En dat geldt zowel voor de gemeente zelf als ook voor de aanbieders. Een aantal kennen we natuurlijk wel: NOVO, Zinn, Westerholm, De Mikkelhorst,. Maar er waren ook zorgaanbieders die nieuw voor ons waren.

Er waren tien tafels waar we konden aanschuiven om de veranderingen te bespreken. Speeddaten heet dat. Als je het een beetje gewend bent, werkt het goed. De griffie had het allemaal goed geregeld. Wethouder Verbeek was als wethouder Sociaal Domein ook aanwezig net als enkel ambtenaren/ mensen van de werkvloer.

Opvallend was dat met name de kleine aanbieders, ZZP-ers bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening of persoonlijke zorg,  erg te spreken waren over de korte lijnen met de consulenten van de gemeente. Dat is bijna nergens zo.  Dat bewijst maar weer eens dat de kleinschaligheid ons echt goede dingen brengt, en dat geldt voor alle partijen.

Ook opvallend: De Mikkelhorst is van een faciliterend bedrijf meer een bedrijf geworden dat zich richt op ontwikkeling van de deelnemers. Een hele klus, maar het lukt aardig. Het brengt ook meer dynamiek. En voor Torion geldt dat wanneer mensen langer thuis blijven wonen, dat zij het er dan weer drukker mee krijgen. Wat ik ook ergens hoorde: de gemeente moet meer met sociale media doen. En de verzorgingshuizen en de thuiszorgorganisaties noemden dat je naast je specialisme voor het smeren van een broodje voor de client apart een WMO-beschikking moet aanvragen. Van een aantal regeltjes moeten we echt af zo langzamerhand.

Een zinvolle avond waarbij je als raads- / commissielid veel te weten komt, belangrijk voor nieuwe inzichten en ook voor het inzicht in het nu.

Peter Hidding