Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 juli 2018

Het doek valt voor Haren. Fractie D66: teleurstelling en frustratie over besluit Eerste Kamer

Met teleurstelling en frustratie heeft de afdeling Haren van D66 kennis genomen van het besluit van de Eerste Kamer om Haren samen te voegen met Groningen en Ten Boer. D66 Haren blijft van mening dat Haren heel goed in staat is zelfstandig te blijven en dat autonomie over je eigen leefomgeving beter is voor de inwoners. Regering en Parlement zijn echter van mening dat de inwoners van Haren beter af zijn met een samenvoeging met Groningen en Ten Boer. Overigens zonder hiervoor valide argumenten aan te dragen.
Frustratie is er over het feit dat minister Ollongren, nota bene van D66-signatuur, zich blijft baseren op de hele en halve onwaarheden van de Provincie en dat zij consistent alle tegengeluiden uit Haren blijft negeren. Daar waar zij al feiten actualiseert of zou moeten actualiseren, zoals de inmiddels kerngezonde financiƫle positie van Haren, doet zij aan downplayen en twijfelen aan de houdbaarheid. De minister blijft benadrukken dat het proces zorgvuldig en rechtmatig was gevoerd.

In de Eerste Kamer zijn de rituelen zorgvuldig uitgevoerd. De coalitiepartijen stelden enkele schriftelijke vragen die de minister makkelijk kon inkoppen, enkele oppositiepartijen waren zeer kritisch, maar kregen geen poot aan de grond en PvdA en GL hadden zelfs niet de moeite genomen vragen te stellen. Tijdens het plenaire debat was het beeld hetzelfde. De uitkomst was voorspelbaar, maar voor de vorm werden door voorstanders van herindeling nog wat kritische vragen gesteld. CDA en PvdA deden in het geheel niet mee aan het debat. De antwoorden van de minister brachten geen nieuwe gezichtspunten en toch waren de vragenstellers tevreden. Macht wint het tegenwoordig nogal makkelijk van democratie.
Uiteindelijk stemden 49 senatoren voor het wetsvoorstel.
D66 Haren merkte het al eerder op: dit beschamende proces ondermijnt op ernstige wijze het vertrouwen dat mensen in de politiek en de democratie kunnen hebben. Macht kan niet zonder tegenmacht. Maar wat betekent tegenmacht als die systematisch genegeerd wordt?

De fractie van D66 zal zich neerleggen bij het parlementaire besluit en zich inzetten om de belangen van de inwoners tot aan het eind van de raadsperiode goed te behartigen.