Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 18 december 2018

Laatste raadsvergadering in teken van afscheid

Maandag 17 december 2018 was de allerlaatste raadsvergadering van de zelfstandige gemeente Haren. Na ruim tweehonderd jaar komt er helaas een einde aan de mooie gemeente. ‘Het is vandaag geen feestje’, opende burgemeester Van Veen en zo werd het ook door de meeste raadsleden gevoeld. Toch werd het een feestelijke avond, vol mooie woorden, boeketten, cadeaus en een plezierig afsluitend diner.
Namens de ereburgers van Haren kwam Henk Boomker de raad bedanken voor hun inzet. Hij gaf een korte terugblik op twee eeuwen gemeentebestuur.
Hans Sietsma (GL) had een zorgvuldig voorbereide afscheidsrede voor de leden van de rekenkamercommissie, een door de gemeenteraad van Haren zeer gewaardeerd orgaan.
De burgemeester sprak waarderende woorden voor de plaatsvervangende commissieleden. Voor D66 was dat Ries de Langen, die zich vier jaar lang heeft ingezet voor de fractie ‘als was hij raadslid’.
Dieta Praamstra (CU) bedankte namens de hele raad de bodes van het gemeentehuis, altijd paraat en accuraat.
Marjan Bachman (D66), voorzitter van de werkgeverscommissie, zette onze fantastische griffier Onno de Vries in het zonnetje. Op de publieke tribune zat de werkgeverscommissie van Tietjerksteradeel van de toekomstige werkgever van Onno: de gemeenteraad van die gemeente.
Onno bedankte zijn plaatsvervanger Hennie Hoekstra en een aantal medewerkers. Hillegonda de Vries nam met een flinke ‘klap’ afscheid: onder hilariteit werd een grote pot met sanseveria’s omvergelopen.
Burgemeester Pieter van Veen had een dankwoord voor alle raadsleden afzonderlijk en voor de collegeleden en de gemeentesecretaris. Ietje Jacobs (VVD) sprak tot slot de burgemeester toe.
Alle raadsleden kregen als afscheidscadeau een prachtige bonbonschaal, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door industrieel vormgever Olav Slingerland. Onderin de schaal subtiel het logo van Haren. Daarnaast ontvingen zij twee echt Harense boeken: ‘Vervlogen jaren in Haren’ van Henk Werners en ‘Frieseveen, natuurgebied tussen Haren en Paterswolde’ van Egbert Boekema. Ook een gemeentelijke paraplu en kalender werden uitgereikt. En uiteraard waren er uitbundige boeketten bloemen.
In het bedrijfsrestaurant konden de aanwezige gasten met raad en college het glas heffen.
Raad en college besloten de raadsperiode met een diner in De Rietschans. De raadsleden Hans Sietsma, Barbara SnabiliƩ en Lammie Schuiling hielden daar mooie en originele toespraken.

Een foto-impressie: